Ułożenie koperty zapasu w kieszeni

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
PiKot
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Ułożenie koperty zapasu w kieszeni

Postautor: PiKot » 07 kwietnia 2023, 22:34

Wielkie dzięki za wyjaśnienie.
Dzięki za troskę - oczywiście, że sam nie będę przepakowywał zapasu - nie jestem samobójcą :)
Chcę się jednak dowiedzieć jak to powinno być pakowane zgodnie ze sztuką.
Faktycznie w instrukcji jest przykład z kontenerem zewnętrznym - co mnie zmyliło.
Te osłonki/koperty/majtki/pokrowce/kontenery - i co tam jeszcze, mi się mylą.
U mnie zapas jest pakowany pod siedziskiem. Czyli jeśli dobrze rozumiem, uprząż posiada swoje "majtki" (to "coś" na dole obrazka)
a zapas trzeba wyjąć z "majtek"/osłonki, w których był dostarczony i wsadzić w "majtki" od uprzęży - czy tak?

IMG_0625.jpg
IMG_0625.jpg (94.04 KiB) Przejrzano 3342 razy

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 kwietnia 2023, 22:53

Historycznie rzecz biorac, oslona czaszy przynalezala zawsze do pokrowca (zwanego unas uprzeza), jednak w przypadku zapasow paralotniowych zazwyczaj przynalezy do czaszy. Jesli jednak uprzaz posiada wlasna oslone, to jest to podyktowane wazna przyczyna i nalezy uzyc oslony "uprzezowej". Np oslona zastosowana w uprzezy Advance ma specjalny trojkat "rozcinajacy" zamek blyskawiczny, ktory utrzymuje zapas we wlasciwej pozycji. Zwykle majtki moga sobie z nim nie poradzic.
Przelozenie majtek wiaze sie z duzym ryzykiem rozsypania sie zapasu, a takze blednego montazu, powinien tego dokonac fachowiec. Jesli ktos ma niewielka wprawe, to bezpieczniej jest zlozyc zapas od poczatku, uzywajac wlasciwych majtek.

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 08 kwietnia 2023, 20:21

PiKot pisze:Wielkie dzięki za wyjaśnienie.
Dzięki za troskę - oczywiście, że sam nie będę przepakowywał zapasu - nie jestem samobójcą :)
Chcę się jednak dowiedzieć jak to powinno być pakowane zgodnie ze sztuką.
Faktycznie w instrukcji jest przykład z kontenerem zewnętrznym - co mnie zmyliło.
Te osłonki/koperty/majtki/pokrowce/kontenery - i co tam jeszcze, mi się mylą.
U mnie zapas jest pakowany pod siedziskiem. Czyli jeśli dobrze rozumiem, uprząż posiada swoje "majtki" (to "coś" na dole obrazka)
a zapas trzeba wyjąć z "majtek"/osłonki, w których był dostarczony i wsadzić w "majtki" od uprzęży - czy tak?

Tak, ale te dwie koperty są różne i różnie się układa linki przy zapinaniu koperty, więc najrozsądniej byłoby znaleźć w pobliżu jakiegoś mechanika albo instruktora który Ci pomoże. Jeśli jesteś z okolic Warszawy to zapraszam do mnie po 16.04. Za taką czynność nie pobieram żadnych opłat.

Pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Wróć do „Wejście dla początkujących”