Michał T pisze:Chyba meteorolodzy śpią albo wiedzą że nie ma co przesadzać bo przejrzałem znane mi prognozy i żadna wprost nie pokazuje że mam się spodziewać tragedii w Zagłebiu i na Śląsku.
Toć podlinkowałem artykuł z Łowców Burz
Tam masz bardzo szczegółowo rozpisane co będzie się działo i co
może z tego wyniknąć. Oczywiście jeśli chodzi o meteo-fusy wcale nie musi być aż tak źle, ja na wszelki wypadek ogarniam teren dookoła domu (nie to, żebym był zabobonny
).
GFS'y (np. wspominany Flymet.info, ale też WetterZentrale.de) już prognozują bardzo wysokie CAPE na wspomniane dni.
ICM jest trochę bardziej optymistyczny, ale też pokazuje sporo deszczu, co ciekawe meteogramy wcale nie wyglądają, źle... jeszcze, tak jakby trochę się rozbiegają z tym co pokazują mapy opadów. Ale w przypadku konwekcji te ICMowe meteogramy lubią się dość gwałtownie zmieniać wraz ze zbliżaniem się daty.
IMGW/Pogodynka nie wydała jeszcze ostrzeżeń na jutro, na dziś południowa i zachodnia Polska objęta jest 1 stopniem zagrożenia burzowego, zobaczymy.
edit: http://www.estofex.org/ na ten okres prognozuje zagrożenie burzami 1 i 2 stopnia na terenie całej Polski, opis przyczyn zbieżny z tym u Łowców Burz.
P.S. Oznajmiam, że nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za wystąpienie lub nie tych zjawisk Już nie raz dostałem po nosie, jak mówiłem, że będzie a nie było lub na odwrót.